9.7 C
Осиповичи
Вторник, 29 сентября, 2020
Еще

    В чем секрет пасхальных куличей? Делятся опытом осиповчане

    Популярное

    Тонкости управления большим промышленным предприятием на примере ОАО «ОЗАА»

    Суть любого материального производства: берем нечто материальное и, вложив определенное количество труда, получаем продукт — законченный результат деятельности, который можно продать.

    Предвыборная программа кандидата в депутаты Натальи Книги

    Предвыборная программа кандидата в депутаты Палаты представителей Национального собрания Республики Беларусь седьмого созыва по Осиповичскому избирательному округу № 89 Книги Натальи Ивановны Работая вместе, сделаем...

    Мотокросс в Осиповичах

    Соревнования по мотокроссу «МОТОФОРМАТ-2018» состоялись в Осиповичах 16 июня. На трассу около стадиона «Юность» приехали 45 участников, в том числе и представители Литвы и...

    Осиповчанин Тимофей Астрашевский занимается мотокроссом с пяти лет

    Без малого 6 лет назад "районка" впервые рассказала об одном из самых юных приверженцев мотокросса в области — осиповчанине Тимофее Астрашевском. Тогда мальчишка только делал первые шаги в этом достаточно серьезном виде спорта — и подавал большие надежды. Оправдались ли ожидания его отца-тренера Алексея и как далеко продвинулся Тимофей по спортивной лестнице?

    Напярэдадні галоўнага свята каталікоў і праваслаўных — Вялікадня — “раёнка” пацікавілася ў землякоў, як яны гатуюць кулічы — традыцыйную пасхальную выпечку.

    Ніна Міхадзюк, 87 гадоў, в. Сялец:

    — Кулічы — незвычайная страва, якая гатуецца адзін раз у год. Але для нашай мясцовасці гэта назва не характэрна. У маёй вёсцы яны называюцца пірагамі. Выпякаліся ў чырвоную суботу. Да іх прыгатавання асабліва трапяткія адносіны. Загадзя рыхтуюцца прадукты, прычым што ні на ёсць якасныя і правераныя, у першую чаргу гэта тычыцца мукі і яек. Ды і дрожджы трэба найсвяжэйшыя, каб цеста добра падыходзіла. Працэс вырабу булак працаёмкі, і трэба, каб настрой быў выдатны. У мяне ёсць два рэцэпты. Розніца паміж імі ў тым, што ў першым, каб булка не крышылася, жаўткі аддзяляюцца ад бялкоў, а ў другім — не. Хто як любіць. Сама стараюся бялкі не выкарыстоўваць. Цеста трэба добра вымешваць. Робіцца гэта ў некалькі заходаў. Ні цукатаў, ні разынак не кладу. А вось цукру — чым больш, тым лепш. Формамі для выпечкі служаць алюмініевыя ці эмаліраваныя міскі. Наконт печы. За ёй — пастаянная ўвага. Спрактыкаваныя гаспадыні добра ведаюць яе норавы. Нікому ж не хочацца, каб жадаемы прадукт аказаўся падгарэўшым. Гатовыя пірагі абавязкова выкладваю на палатняны абрус, змазваю ўзбітым яйцом з цукрам і накрываю зноў чым-небудзь палатняным.

    Ларыса Гурыновіч, 66 гадоў, в. Ігнатоўка:

    — Сакрэт прыгатавання пасхальнай выпечкі дастаўся мне ад маці Марыі Іванаўны. Прыязджаючы перад Вялікаднем з горада ў бацькоўскі дом, дапамагала матулі гатаваць кулічы. А калі яна паслабела, мне прыйшлося самой гэта рабіць. Адказнасць перад сям’ёй вялікая, бо заўсёды хочацца, каб удалыя булкі выйшлі. Выкарыстоўваю заўсёды адну і тую ж муку — “Лідскую”. Цукру дадаю не надта многа. Калі цеста падыдзе, пажадана, каб вакол ніхто не хадзіў, не трывожыў яго, бо не падымецца ў печы.

    Алена Лазеева, 52 гады, г. Асіповічы:

    — Асаблівых сакрэтаў у мяне няма. Замест кулічоў выпякаю кексы па маміным рэцэпце, які ў яе быў запісаны ў спецыяльным сшытку. Раней жа не было інтэрнэту, дзе можна знайсці нават майстар-класы па выпечцы. Мае кексы невялікія, салодкія. Дадаю ў цеста разынкі. Выпякаю ў газавай духоўцы. Спрабавала кулічы, зробленыя калегамі. І ў кожнага — свой непаўторны смак.

    Марыя Талейка, 28 гадоў, г. Асіповічы:

    — Для мяне велікоднае печыва — цэлы рытуал. Пачала займацца гэтым гадоў з чатырнаццаці разам з бабуляй, якая жыве ў Любані: яна некалькі дзясяткаў гадоў працавала цестамесам на хлебазаводзе. Збіраемся немалой кампаніяй. Працэс расцягваецца на пятніцу і суботу, бо выпякаем на некалькі сем’яў: у бабулі чацвёра дзяцей, пяцера дарослых унукаў, праўнучка. Кулічамі ў нас ніхто не называе гэтую святочную страву — менавіта булкі. Да выпечкі рыхтуемся загадзя. Рэцэпт — у бабулі ў галаве. Раней яна рабіла ўсё сама, а зараз выконвае ролю галоўнакамандуючага, кіруе ўсёй работай: колькі чаго пакласці, у якой паслядоўнасці. І прымае рашэнне, ці досыць вымешваць цеста. Калі я была меншая, давяралі папрацаваць толькі з невялікім яго кавалачкам. Затое зараз навуку асвоіла на выдатна. Дзесьці прачытала: каб цеста ўдалося, трэба яго выбіваць не менш за 300 разоў, і нават некаторы час падлічвала. Цяпер больш-менш разумею, калі ўжо гатова. Пасля хуценька раскладваем па формах, упрыгожваем. Раней нашы велікодныя булкі ўяўлялі сабой ледзьве не вясельныя караваі, бо былі з рознымі “ўкрасамі”. Зараз часцей проста змазваем узбітымі яйкамі, паверх — каляровыя пасыпкі з крамы. Але і традыцыйны дэкор таксама выкарыстоўваем. Зразумела, абавязкова дадаём у цеста разынкі, цукаты. Булкі ў печы накрываем паперай, каб не прыгарэлі. А ўжо гатовыя вырабы выкладваем на ручнікі. Водар булак з нашай хаты стаіць на ўсю вуліцу!

    Ніна ВІКТОРЧЫК.

    n.viktorchik@gzt-akray.by

    Реклама

    Последнее

    В Осиповичском районе началась заготовка сахарной свеклы

    Восень — пара жоўта-чырвонага лісця і дажджоў, напоўненая пахам дыму кастроў і абавязкова нарыхтоўкай гародніны. Вось тут ужо шмат варыянтаў “што-куды-навошта”. З цягам часу чалавек навучыўся вырабляць з дароў прыроды розныя прысмакі, галоўнай з якіх і, верагодна, асноўнай з’яўляецца цукар. Вырабляецца гэты салодкі прадукт з цукровых буракоў амаль 300 гадоў. Як нарыхтоў-ваюць караняплод, даведаліся на Асіповіцкім буракапрыёмным пункце Слуцкага цукроварафінаднага камбіната.

    У осиповичского райотдела по чрезвычайным ситуациям — надежный тыл

    "Выехали на ликвидацию пожара", "Оказали помощь в ДТП", "Устранили протечку горючих веществ" — чаще всего работа сотрудников МЧС представляется исключительно в ключе подобных сообщений. Но чтобы система оказания помощи населению работала четко и без перебоев, она должна быть налажена уже на этапе быта. Ведь, согласитесь, результат любой деятельности во многом зависит от того, какие условия для этого созданы.

    “За мирную Беларусь!”: патриотический автопробег Осиповичи-Брицаловичи

    Посещение места, связанного с самыми трагичными и одновременно героическими страницами истории родного края, наиболее соответствует духу моральных ценностей, сохранение которых сегодня является одной из важных задач государства и общества.

    Осиповчанин Тимофей Астрашевский занимается мотокроссом с пяти лет

    Без малого 6 лет назад "районка" впервые рассказала об одном из самых юных приверженцев мотокросса в области — осиповчанине Тимофее Астрашевском. Тогда мальчишка только делал первые шаги в этом достаточно серьезном виде спорта — и подавал большие надежды. Оправдались ли ожидания его отца-тренера Алексея и как далеко продвинулся Тимофей по спортивной лестнице?

    Тонкости управления большим промышленным предприятием на примере ОАО «ОЗАА»

    Суть любого материального производства: берем нечто материальное и, вложив определенное количество труда, получаем продукт — законченный результат деятельности, который можно продать.