-1.1 C
Осиповичи
Воскресенье, 7 марта, 2021
Еще

    Асіповічы: супрацоўніцтва ў “сырным” фармаце

    Популярное

    Младший участковый инспектор милиции Виталий Лягуцкий в некотором смысле медийное лицо

    О нем писали многие СМИ, от республиканских до нашей "районки", сюжеты о молодом человеке показывали телеканалы. Повод более чем достойный: 11 сентября в деревне Липень милиционеры Виталий Лягуцкий и Никита Морозов оказали помощь при тушении пожара частного дома, вывели из пылающего здания жену хозяина и не позволили ему самому туда войти (см. "АК" № 83 от 23.10.2020 г.).

    Вытворчы ўчастак па вырабу сыру ў філіяле “Асіповіцкі” ААТ “Бабушкина крынка”- кіруючая кампанія холдынга “Магілёўская малочная кампанія “Бабушкина крынка” быў адкрыты два гады назад. За гэты час вытворчасць прадукту па розных прычынах плаўна вагалася ў бок плюса ці мінуса. Калі раней на расійскі рынак, дзе зараз з’явіліся дадатковыя магчымасці для беларускага малочнага перапрацоўшчыка, пераважна адпраўлялася сухое малако і масла, то цяпер усё большая ўвага надаецца менавіта экспарту сыроў. Першая іх партыя і была адпраўлена ў суседнюю дзяржаву ў пачатку жніўня. Яна адразу атрымала высокую ацэнку расійскага спажыўца, і цяпер рыхтуецца наступная.

    Як зараз выглядае лінейка асіповіцкіх сыроў? Гэта, у першую чаргу, мяккія “Дыета” і “Адыгейскі”, вытворчасць якіх наладжана даўно і мае стабільныя рамкі. Хутка будзе набыта дадатковае тэхналагічнае абсталяванне, якое дасць магчымасць павялічыць выпуск “Адыгейскага” да тоны ў змену. Асаблівая ўвага надаецца “Сулугуні” — яго тут штодня гатуецца 1.000 кілаграмаў. Гэта сыр, які мае чысты кісламалочны, умерана салёны смак і пах, шчыльную эластычную кансістэнцыю. Асноўная асаблівасць тэхналогіі “Сулугуні” — чэдарызацыя сырнай масы (працэс, пры якім згусткі дробнага сырнага зерня, аддзеленага ад сыроваткі, зліпаюцца ў адзіны пласт) і яе далейшае плаўленне. Цікавы прадукт не толькі сваімі смакавымі якасцямі, але і тым, што яго можна ўжываць у ежу сырым, печаным, вэнджаным і нават смажаным.

    babushkina-kryinka-osipovichi

    У вялікім цэху з сучасным начыннем дзве гаспадыні-сыраробы: майстар Ірына Кузьмічова (на здымку справа) і тэхнолаг Алена Бізунок. І хоць вытворчасць сыроў — справа параўнальна новая, але вопыт спецыялістамі набываецца хутка, можна сказаць, з кожнай праведзенай на ўчастку гадзінай. Усе этапы гатоўнасці прадукту павінны праходзіць пад пільным наглядам сыравараў, працэс патрабуе пастаяннай увагі. І калі вытворчасць некаторых сыроў, таго ж “Сулугуні”, займае ўсяго трое сутак, то ўжо цвёрды “Галандскі”, які на прадпрыемстве збіраюцца вырабляць з наступнага месяца, будзе выспяваць цэлых 45 дзён. Большасці ж сыроў патрабуецца для гатоўнасці месяц: суткі — варыцца, двое — засольваецца, астатні час выспявае ў спецыяльных памяшканнях пры адпаведных умовах.

    Як падзялілася Алена Бізунок, на якасць сыру ўплывае шэраг фактараў. Лепш за ўсё ён атрымліваецца ў летне-асенні перыяд, калі каровы ўжываюць дастаткова сакавітых зялёных кармоў. Многія працаўнікі, самі аб гэтым не задумваючыся, маюць дачыненне да вытворчасці сыру: і аграномы, і механізатары, і аператары машыннага даення, і заатэхнікі. Усё проста: гэты прадукт можна зрабіць толькі з самай якаснай сыравіны. Таму сыр танным і не можа быць апрыёры. І за натуральнасць, а таму і карыснасць, наш прадукт асабліва цэніцца на расійскім рынку.

    Пацікавіліся ў кіраўніка прадпрыемства Таццяны Жоравай і наконт перспектыў. Яны даволі аптымістычныя: ужо ў канцы жніўня ўчастак па вырабу сыроў павінен выйсці на сваю 100-працэнтную магутнасць. Датычна ж хваляванняў асобных грамадзян наконт таго, што значная частка прадукцыі ідзе на экспарт — маўляў, “самім не хопіць” — то гэта лішняе: увагі да нашага спажыўца не стане менш, а раней усталяваны аптымальны баланс паміж унутраным і знешнім рынкамі парушацца не будзе. Больш таго. Перапрацоўшчыкі малака зацікаўлены, каб менавіта асіповіцкай прадукцыі надзялялі больш увагі мясцовыя гандлёвыя арганізацыі: крыўдна, калі з 17 відаў тых жа глазураваных сыркоў на паліцах некаторых нашых магазінаў, асабліва прыватных, зной-дзеш толькі пару. Хочацца больш цеснага, плённага і надзейнага супрацоўніцтва, і ў першую чаргу — з землякамі!

    Валянціна КОРБАЛЬ.

    Фота Ніны ЦАРЫК.

    Реклама

    Последнее

    Младший участковый инспектор милиции Виталий Лягуцкий в некотором смысле медийное лицо

    О нем писали многие СМИ, от республиканских до нашей "районки", сюжеты о молодом человеке показывали телеканалы. Повод более чем достойный: 11 сентября в деревне Липень милиционеры Виталий Лягуцкий и Никита Морозов оказали помощь при тушении пожара частного дома, вывели из пылающего здания жену хозяина и не позволили ему самому туда войти (см. "АК" № 83 от 23.10.2020 г.).

    С заботой о людях

    "Охрана труда на Белорусской железной дороге включает широкий спектр направлений: соблюдение трудовой и технологической дисциплины, сокращение рабочих мест с опасными и вредными условиями труда, профилактику производственного травматизма, — рассказывает инженер по охране труда вагонного депо Татьяна Белозорович. — Работаем мы в тесной связке с руководством и профсоюзной организацией.

    Много интересного об осиповичском музее

    Асіповіцкі гісторыка-краязнаўчы музей з’явіўся значна пазней, чым аналагічныя ўстановы ў іншых раёнах краіны. Затрымка на старце ў любой справе стварае многа нязручнасцей, аднак, калі ёсць жаданне, зрабіць можна вельмі многа.

    Учитель изобразительного искусства филиала художественного направления ДШИ № 1 Назар Егоров знает, как стать художником

    Прежде всего, считает педагог, нужно иметь особый взгляд на мир. И это качество, если нет предрасположенности, приобрести не так-то просто. Его отсутствие или, наоборот, наличие у ребенка чувствуется сразу. Один определит узоры, нарисованные на окне морозом, как "стекло стало белым", а другой найдет в рисунке и волшебные цветы, и заметенные снегом леса, и таинственную дорогу.